Ciasto z masą serową i winogronem
Składniki:
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
25 dkg sera białego
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
potarte migdały
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Winogron
opłukany winogron kroimy na pół wyjmujemy pestki
gotujemy 5 minut w osłodzonej wodzie
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mielony ser mieszamy z cukrem waniliowym
śmietanę ubijamy z cukrem łączymy z serem i żelatyną
na biszkopt dajemy 1/2 masy serowej na masę
układamy winogron ponownie masę
wierzch ciasta posypujemy startymi migdałami
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki