Ciasto z musem i galaretką kawową


Ciasto z musem i galaretką kawowąCiasto z musem i galaretką kawową

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus
3/4 litra śmietany kremówki
2 łyżki likieru kawowego
4 łyżki kawy cappuccino
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

Galaretka kawowa
2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
4 łyżeczki cukru
5 łyżeczek żelatyny
do wrzącej kawy dodajemy cukier żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę kakao proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem
dodajemy śmietanę żelatynę kawę alkohol
masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch ciasta polewamy tężejącą kawą
 

Translate