Ciasto czekoladowe z masą miętową

Ciasto czekoladowe z masą miętową

Ciasto czekoladowe z masą miętową


Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
5 dkg cukierków miętowych
1/2 szklanki cukru pudru
4 opakowania śmietan fixy
1 czekolada
6 łyżek startej czekolady miętowej

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 20 wyłożonej papierem pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
cukierki zalewamy 3 łyżkami wrzący wody podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy rozpuszczone cukierki śmietan fix masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy drugą połowę ciasta
polewamy rozpuszczoną czekolady posypujemy startą czekoladą
[czekoladę łamiemy na kawałki dodajemy 2 łyżki śmietanki podgrzewamy]
 

Translate