Chleb pełnoziarnisty 2

Chleb pełnoziarnisty 2Chleb pełnoziarnisty 2

Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki żytniej
[np mąki żurek]
1/2 szklanki słonecznika
4 łyżki siemienia
garść pestek dynii
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka soli
2.5 szklanki letniej wody
3 łyżki zakwasu

Wykonanie:
wszystkie składniki chleba mieszamy w misce zostawiamy na 8 -10 godzin
przed upieczeniem chleba odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz
chleb pieczemy około 90 minut w 200 st

Zakwas
3 łyżki mąki
3/4 szklanki leniej wody
skórka z chleba
zakwas mieszamy zostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu
Przepis na domowe pieczywo tutaj
 

Translate