Barszcz z pasztecikami
Składniki:
4 duże buraczki
1 litr wywaru mięsnego
2 ząbki czosnek
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól pieprz cukier
1 cytryna lub ocet
Paszteciki
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3 dkg drożdży
szczypta soli i cukru
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
sól pieprz majeranek czosnek
składniki farszu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
Paszteciki
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem zostawiamy rozczyn na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn jajko stopione masło wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
wałkujemy prostokąt na brzegu dajemy mięso składamy
formujemy wałek kroimy 3 cm kawałki wierzch smarujemy żółtkiem
pieczemy w 180 st około 20 minut
Barszcz:
buraki ścieramy na tarce dajemy czosnek sól ziele angielskie
liść laurowy zakwaszamy octem gotujemy w małej ilości wody 10 minut
zakwas buraczany przecedzamy dolewamy do wywaru mięsnego
doprawiamy solą pieprzem cukrem
barszcz podajemy z pasztecikami
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól pieprz cukier
1 cytryna lub ocet
Paszteciki
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3 dkg drożdży
szczypta soli i cukru
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
sól pieprz majeranek czosnek
składniki farszu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
Paszteciki
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem zostawiamy rozczyn na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn jajko stopione masło wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
wałkujemy prostokąt na brzegu dajemy mięso składamy
formujemy wałek kroimy 3 cm kawałki wierzch smarujemy żółtkiem
pieczemy w 180 st około 20 minut
Barszcz:
buraki ścieramy na tarce dajemy czosnek sól ziele angielskie
liść laurowy zakwaszamy octem gotujemy w małej ilości wody 10 minut
zakwas buraczany przecedzamy dolewamy do wywaru mięsnego
doprawiamy solą pieprzem cukrem
barszcz podajemy z pasztecikami