Barszcz z pasztecikami

Barszcz z pasztecikami
Barszcz z pasztecikami

Składniki:
1 kg buraczków
1 wywaru mięsnego
2 ząbki czosnek
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól pieprz cukier
1 cytryna lub ocet

Paszteciki
1.5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3 dkg drożdży
szczypta soli i cukru

Farsz
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
sól pieprz majeranek czosnek
składniki farszu dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem zostawiamy rozczyn na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży jajka stopione masło wyrabiamy ciasto
dajemy do lodówki na godzinę z ciasta wałkujemy prostokąt
na brzegu dajemy mięso mielone składamy formujemy wałek kroimy 3 cm kawałki
wierzch smarujemy żółtkiem pieczemy w 180 st około 20 minut

Barszcz:
umyte i obrane buraki ścieramy na tarce dajemy czosnek sól ziele angielskie
liść laurowy sok z cytryny lub ocet gotujemy w małej ilości wody 20 minut
zakwas buraczany przecedzamy doprawiamy sola pieprzem czosnkiem
wywar mięsny dolewamy do wywaru buraczanego
barszcz podajemy z pasztecikami
 

Translate