Kruche babeczki ze śmietaną

Kruche babeczki ze śmietanąKruche babeczki ze śmietaną

Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody

Śmietana
200 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/3 startej czekolady

Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy masło siekamy nożem dodajemy żółtka cukry i zimną wodę
wyrabiamy energicznie ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
po tym czasie ciasto wałkujemy na 1/2 cm wycinamy kółka
dajemy do foremek pieczemy 20 minut w 190 st

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno przekładamy do worka z końcówką rozetki
napełniamy babeczek posypujemy startą czekoladą
 

Translate