Kruche babeczki ze śmietaną
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
Śmietana
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/3 startej czekolady
Wykonanie:
do przesianej mąki masło siekamy nożem dodajemy żółtka cukry wodę
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
Śmietana
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/3 startej czekolady
Wykonanie:
do przesianej mąki masło siekamy nożem dodajemy żółtka cukry wodę
wyrabiamy energicznie ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy kółka dajemy do foremek
babeczki pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
przekładamy do worka z końcówką rozetki
babeczek napełniamy śmietaną
babeczek napełniamy śmietaną
wierzch posypujemy startą czekoladą