Zupa ziemniaczana z pulpetami

Zupa ziemniaczana z pulpetami
Zupa ziemniaczana z pulpetami

Składniki:
6 ziemniaków
kawałek selera
kawałek por
1/2 szklanki śmietany
sól pieprz
1 łyżka mąki
1 marchewka
1 pietruszka
wywar z pulpetów

Pulpety
25 dkg mięsa mielonego
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
sól pieprz czosnek

Wykonanie:
mięso mielone doprawiamy solą pieprzem dodajemy jajko czosnek kaszę mannę
wyrabiamy mięsną masę formujemy małe pulpeciki gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
jarzyny kroimy w kostkę zalewamy wywarem z pulpetów
gotujemy 30 minut zupę zagęszczamy mąką zagotowujemy
[mieszamy 1 łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody]
do zupy dodajemy śmietanę podajemy z pulpetami
 

Translate