Ciasto "Ananas pod śnieżną pierzynką


Ciasto "Ananas pod śnieżną pierzynkąCiasto "Ananas pod śnieżną pierzynką

Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka ananasa
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową masę mieszamy
na biszkopt wykładamy część masy układamy krążki ananasa
zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową a na nią wykładamy pozostałą masę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate