Mój kanał na YouTube

Translate

Rogaliki krucho drożdżowe z makiem








Rogaliki krucho drożdżowe z makiem


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
25 dkg masła lub margaryny
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowego
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
sól

Mak
1,5 szklanki zmielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
olejek migdałowy
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
 garść orzechów rodzynek

Wykonanie:
drożdże letnie mleko 2 łyżki cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajka utarte z obiema cukrami rozczyn odrobinę soli 
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
dzielimy na 4 części z każdej części wałkujemy koło kroimy na 8 sztuk 
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor 

Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut
do maku dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek bakalie
gdy masa jest rzadka dodajemy bułki tartej