Rogaliki krucho drożdżowe z makiem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
25 dkg masła lub margaryny
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowego
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
sól
Mak
1,5 szklanki zmielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
olejek migdałowy
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
garść orzechów rodzynek
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 2 łyżki cukru mieszamy
Mak
1,5 szklanki zmielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
olejek migdałowy
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
garść orzechów rodzynek
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajka utarte z obiema cukrami rozczyn odrobinę soli
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
do mąki dajemy jajka utarte z obiema cukrami rozczyn odrobinę soli
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
dzielimy na 4 części z każdej części wałkujemy koło kroimy na 8 sztuk
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut
do maku dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek bakalie
gdy masa jest rzadka dodajemy bułki tartej
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut
do maku dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek bakalie
gdy masa jest rzadka dodajemy bułki tartej