Rogaliki krucho drożdżowe z makiem


Rogaliki krucho drożdżowe z makiem   Rogaliki krucho drożdżowe z makiem

Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 kostka masła [lub margaryny]
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowego
odrobina soli
1/3 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka

Mak
1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
olejek migdałowy
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
 garść orzechów rodzynek

Wykonanie:
w letnim mleku 1 łyżce cukru mieszamy drożdże 
do mąki dajemy jajka utarte z cukrem roczyn drożdżowy odrobinę soli cukier waniliowy 
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
dzielimy na 4 części z każdej części wałkujemy koło kroimy na 8 sztuk 
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor 

Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut
do maku dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek bakalie
gdy masa jest rzadka dodajemy bułki tartej
 

Translate