Pączki wiedeńskie
Składniki:
10 dkg masła
1 szklanka wody
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
Wykonanie:
gotujemy wodę z masłem dajemy sól cukier mąkę masę mieszamy
ciasto łączymy w jednolitą kulę studzimy
dodajemy po jednym jajku ucieramy
na koniec dajemy proszek dokładnie mieszamy
ciasto przekładamy do worka cukierniczego
pączki wyciskamy na papier do pieczenia
na koniec dajemy proszek dokładnie mieszamy
ciasto przekładamy do worka cukierniczego
pączki wyciskamy na papier do pieczenia
smażymy w dużej ilości oleju
papier zdejmujemy smażymy z drugiej strony
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny
papier zdejmujemy smażymy z drugiej strony
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny
wierzch posypujemy cukrem pudrem