Jabłecznik na cieście krucho drożdżowym

Jabłecznik na cieście krucho drożdżowymJabłecznik na cieście krucho drożdżowym

Składniki:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
4 łyżki cukru
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka masła [lub margaryny]

Jabłka
1.5.kg jabłek
1/2 szklanki cukru
cynamon

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem [ można zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach]
dodajemy cukier pokruszone drożdże śmietanę  jajka
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę

Jabłka
opłukane jabłka obieramy ze skóry
ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon jabłka mieszamy
ciasto dzielimy na 2 części większą część wałkujemy
dajemy do formy wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka a na nie układamy paski ciasta
[paski z ciasta wycinamy radełkiem]
pieczemy w 190 st około 1 godziny
ciasto posypujemy cukrem pudrem
 

Translate