Domowe roladki ryżowe "Sushi "



Domowe roladki ryżowe "Sushi "


Składniki:
4 arkusze wodorostów
2 szklanki ryżu
1 ogórek zielony
1 papryka
10 dkg łososia wędzonego
1 owoc awokado
sól cukier
1 słoiczek chrzanu wasabi
ocet ryżowy
sos sojowy

Wykonanie:
opłukane 2 szklanki ryżu zalewamy 4 szklankami wody mieszamy
gotujemy w osolonej wodzie 15 minut na małym ogniu
zostawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu
do zimnego ryżu dodajemy ocet ryżowy cukier mieszamy
awokado i ogórka obieramy kroimy w paski
opłukaną paprykę kroimy w paski
na macie rozkładamy wodorosty dajemy ryż
układamy awokado ogórek paprykę łososia chrzan
ściśle zwijamy formujemy okrągły kształt
kroimy na kawałki podajemy z sosem sojowym
 

Translate