Ciasto drożdżowe z serem "Kołacz"
Składniki:
1.5 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki cukru
5 dkg masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
2 dkg drożdży
Ser
70 dkg sera białego
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
3 łyżki kaszy manny
5 jajek
10 dkg rodzynek
3 dkg płatków migdałowych
Posypka [kruszonka]
1 szklanka mąki
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki mąki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki mąki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na 2 części 1/3 zostawiamy do dekoracji
na koniec dodajemy stopione masło wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na 2 części 1/3 zostawiamy do dekoracji
pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę 35 x 35 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Masa serowa:
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
Masa serowa:
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy stopione masło budyń kaszę mannę rodzynki mieszamy
[część rodzynek zostawiamy do dekoracji]
na ciasto wykładamy masę serową
na ciasto wykładamy masę serową
dajemy dekoracyjnie posypkę rodzynki migdały
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut