Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z "Kruszonką"

Ciasto z "Kruszonką"
Ciasto drożdżowe z "Kruszonką"

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży

Posypka "Kruszonka"
20 dkg masła
1 łyżka kakao
40 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
składniki dokładnie mieszamy do 1/2 dodajemy kakao mieszamy

Wykonanie:
z cukru letniego mleka drożdży mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
mieszamy na gładką lśniącą kulę dodajemy stopione masło
wyrabiamy ciasto dajemy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
na cieście układamy kruszonkę 
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut