Ciasto drożdżowe z "Kruszonką"

Ciasto z "Kruszonką"
Ciasto drożdżowe z "Kruszonką"

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży

Posypka "Kruszonka"
20 dkg masła
1 łyżka kakao
40 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
składniki dokładnie mieszamy do 1/2 dodajemy kakao mieszamy

Wykonanie:
z mąki cukru letniego mleka drożdży mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami  wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą kulę dodajemy stopione masło wyrabiamy ciasto dajemy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut na cieście układamy posypkę
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut
 

Translate