Tort kawowo - czekoladowy

Tort kawowo - czekoladowy

Tort kawowo - czekoladowy

Składniki:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
5 śmietan  fix
5 czekolad
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
żelki do dekoracji
kilka rodzynek

Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek alkoholu
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na ganek z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy płynną czekoladę
dosypujemy śmietan fix rozpuszczoną kawę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy dżemem masą krążki składamy
wierzch tortu dekorujemy rozetkami z kremu żelkami rodzynkami
 

Translate