Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 ziemniaki surowe
1 jajko
Farsz
40 dkg kiszonej kapusty
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz
Tłuszcz
10 dkg słoniny
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebulę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
słoninę cebulę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce dajemy na sitko odciskamy
do ziemniaków ugotowanych dodajemy mąkę jajko starte ziemniaki
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
Farsz
pieczarki cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy
doprawiamy solą pieprzem
dodajemy drobno pokrojoną kapustę podlewamy małą ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
z masy ziemniaczanej formujemy wałek
z masy ziemniaczanej formujemy wałek
kroimy na kawałki do środka dajemy farsz zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 10 minut po wypłynięciu
gotujemy w osolonej wodzie 10 minut po wypłynięciu
pyzy polewamy tłuszczem