Pyzy z kapustą i pieczarkami


Pyzy z kapustą i pieczarkami
Pyzy z kapustą i pieczarkami

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 ziemniaki surowe
1 jajko

Farsz
30 dkg kapusty kiszonej
1/2 kg pieczarek
2 cebule
sól pieprz
2 ząbki czosnku
10 dkg boczku wędzonego

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce dajemy na sitko odciskamy
do ziemniaków przeciśniętych dodajemy mąkę jajko starte ziemniaki
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy

Farsz
kapustę drobno kroimy gotujemy do miękkości
pieczarki kroimy podsmażamy z cebulką mielimy
doprawiamy solą pieprzem zmiażdzonym czosnkiem
z masy ziemniaczanej formujemy wałek kroimy na kawałki
do środka dajemy farsz z kapusty i pieczarek zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 10 minuty po wypłynięciu
boczek z cebulką kroimy w kostkę podsmażamy polewamy pyzy
 

Translate