Mój kanał na YouTube

Translate

Pyzy z kapustą i pieczarkami













Pyzy z kapustą i pieczarkami

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 ziemniaki surowe
1 jajko

Farsz
40 dkg kiszonej kapusty
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz

Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula 
słoninę cebulę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce dajemy na sitko odciskamy
do ziemniaków ugotowanych dodajemy mąkę jajko starte ziemniaki
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy

Farsz
pieczarki cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach  podsmażamy 
doprawiamy solą pieprzem 
dodajemy drobno pokrojoną kapustę podlewamy małą ilością wody 
dusimy 30 minut pod przykryciem
z masy ziemniaczanej formujemy wałek 
kroimy na kawałki do środka dajemy farsz zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 10 minut po wypłynięciu
pyzy polewamy tłuszczem