Ciasto drożdżowe z jeżynami

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Składniki:
40 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
40 dkg jeżyn

posypka:
10 dkg masła
20 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
3 dkg płatków migdałowych
składniki posypki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże po łyżce mąki cukru mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
dokładnie mieszamy na koniec dolewamy olej
ciasto wyrabiamy musi być lśniące
zostawiamy aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
[jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy]
na ciasto dajemy jeżyny posypujemy posypką z płatkami migdałowymi
pieczemy w 180 st około 40 minut
 

Translate