Ciasto z budyniem i musem czekoladowym

Ciasto z budyniem i musem czekoladowymCiasto z budyniem i musem czekoladowym

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Budyń
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła


Mus
2 czekolady deserowe
1/2 litra śmietany kremówki
25 dkg serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki krojonych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Budyń
budyń z mąką mieszamy w szklance mleka dolewamy do pozostałego gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dodajemy masło masę dokładnie mieszamy

Mus
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy serek płynną czekoladę masę mieszamy
[czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą]
na biszkopt wykładamy gorący budyń studzimy na budyń dajemy mus
wierzch posypujemy migdałami ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki
 

Translate