Mój kanał na YouTube

Translate

Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"


Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"
Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"

Składniki:
1.5 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Farsz
30 dkg łopatki
sól pieprz
1 cebula
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę ziemniaczaną wyrabiamy

Farsz:
opłukane mięso kroimy na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie
miękkie mięso wyjmujemy mielimy z podsmażoną cebulą
doprawiamy solą pieprzem farsz dokładnie mieszamy

Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu zlepiamy
obtaczamy w bułce tartej spłaszczamy
smażymy na złoty kolor z obu stron