Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"


Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"
Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"

Składniki:
1.5 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Farsz
40 dkg łopatki
sól pieprz
1 cebula
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę ziemniaczaną wyrabiamy

Farsz:
opłukane mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości mielimy z podsmażoną cebulą
doprawiamy solą pieprzem dokładnie mieszamy

Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki do środka nakładamy porcję farszu zlepiamy
obtaczamy w bułce tartej spłaszczamy smażymy na złoty kolor z obu stron
 

Translate