Pory pod beszamelem
Składniki:
8 średnich por
Sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
10 dkg startego sera żółtego
sól cukier gałka muszkatowej
Wykonanie:
masło dajemy na podgrzaną patelnię dodajemy mąkę mieszamy
dolewamy mleko mieszamy
doprawiamy solą gałką
gotujemy 5 minut cały czas mieszamy aż sos będzie gładki
Por płuczemy pod bieżącą wodą
odcinamy białe części kroimy na kawałki
[zielone części pora służą do wywaru]
gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z szczyptą cukru
do naczynia żaroodpornego dajemy por
[zielone części pora służą do wywaru]
gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z szczyptą cukru
do naczynia żaroodpornego dajemy por
zalewamy sosem posypujemy startym serem
zapiekamy 25 minut w 200 st
zapiekamy 25 minut w 200 st