Pierogi z soczewicą


Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą

Składniki:
1 kg mąki
3 łyżki oleju
odrobina soli
około 3 szklanek ciepłej wody

Farsz
30 dkg soczewicy czerwonej
1 kg ziemniaków
1 cebula
sól pieprz curry ostra papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła

Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę
wyrabiamy ciasto na gładką kulę

Farsz
soczewicę płuczemy gotujemy 30 minut dajemy na sitko
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle
soczewicę ziemniaki cebulę przeciskamy przez praskę
doprawiamy solą pieprzem papryką czosnkiem curry
ciasto wałkujemy cienko wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz zlepiamy gotujemy
3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy z podsmażoną cebulką
 

Translate