Muszle zapiekane ze szpinakiem


Muszle zapiekane ze szpinakiem

Składniki:
20 dkg makaronu
 [muszle z mąki durum]

Farsz
1/2 kg szpinaku świeżego
20 dkg sera feta
4 ząbki czosnku
sól pieprz gałka muszkatowa
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
4 pomidory
20 dkg sera żółtego

Wykonanie:
makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente odcedzamy
przelewamy zimną wodą muszle rozkładamy pojedynczo

Farsz
opłukany szpinak osuszamy kroimy podsmażamy na maśle z czosnkiem miksujemy
dodajemy ser feta pokrojone pomidory [pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry]
doprawiamy solą pierzem gałką muszkatową farsz mieszamy
muszle napełniamy farszem dajemy naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem posypujemy startym serem
zalewamy śmietaną zapiekamy w 190 st około 20 minut
 

Translate