Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego

Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego
Miniaturowa pizza z ciasta półfrancuskiego

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka soli
15 dkg sera żółtego
15 dkg szynki
1 papryka czerwona

Wykonanie:
drożdże łyżkę cukru mlekiem razem mieszamy
do mąki dajemy sól jajka 1/3 stopionego masła
wyrabiamy ciasto wałkujemy smarujemy ciasto pozostałym masłem
składamy brzegi ciasta do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę po tym czasie ciasto wałkujemy kroimy na kwadraty
smarujemy keczupem dajemy plaster szynki plaster sera żółtego paski papryki
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 200 st około 30 minut
 

Translate