Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto z truskawkami i beząKruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
3 łyżki cukru

Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy jajko żółtka śmietanę proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut

Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sito

Kruche ciasto dzielimy na 2 części większą część ciasta dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia

Beza
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy mąkę ziemniaczaną masę delikatnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę dajemy truskawki wykładamy pianę a na nią kruszymy pozostałe ciasto pieczemy 50 minut w 180 st
 

Translate