Calzone pieróg ze szpinakiem




Calzone pieróg ze szpinakiem

Składniki:
40 dkg mąki
3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki oleju

Farsz
sól cukier oregano bazylia
1/2 kg szpinaku świeżego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
20 dkg sera żółtego
sól pieprz gałka muszkatowa

Wykonanie:
z drożdży cukru letniego mleka mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
dodajemy do maki rozczyn olej szczyptę soli wyrabiamy ciasto
dajemy w ciepłe miejsce na 30 minut

Farsz
szpinak podsmażamy z cebulą doprawiamy solą pieprzem zmiażdzonym czosnkiem
dodajemy starty ser gałkę muszkatową szpinak mieszamy
wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy dajemy farsz zlepiamy brzegi
smarujemy rozkłóconym jajkiem pieczemy w 200 st około 35 minut
 

Translate