Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z masą i truskawkami

Biszkopt z masą i truskawkami

Biszkopt z masą i truskawkami


Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru

Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

Truskawki
2 galaretki truskawkowe
60 dkg truskawek

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30  cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
masło z cukrem ucieramy do białości 
dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem 
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu studzimy
biszkopt smarujemy kremem
układamy truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin