Biszkopt z masą i truskawkami
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
Truskawki
2 galaretki truskawkowe
60 dkg truskawek
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
2 galaretki truskawkowe
60 dkg truskawek
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu studzimy
biszkopt smarujemy kremem
ucieramy na puszysty krem
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu studzimy
biszkopt smarujemy kremem
układamy truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin