Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem

Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
odrobina soli
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki masła do formy

Farsz:
1/2 kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
10 dkg sera żółtego
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka oliwy
pieprz sól gałka muszkatołowa

Wykonanie:
do mąki ścieramy zimne masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy sól zimną wodę wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę

Farsz:
opłukane liście szpinaku osuszamy podsmażamy z cebulką miksujemy
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem gałką
dodajemy 1/2 startego sera farsz mieszamy

Ciasto wałkujemy wykładamy spód i boki formy wysmarowaną masłem nakłuwamy widelcem
dajemy papier do pieczenia wsypujemy groch
podpiekamy 30 minut w 180 st groch z papierem usuwamy
na podpieczone ciasto dajemy szpinak zalewamy masą jajeczną
jajka ubijamy ze śmietaną dodajemy sól pieprz
tartę posypujemy startym serem pieczemy w 180 st około 20 minut
 

Translate