Rolada makowa ze śmietaną


Rolada makowa ze śmietaną
Rolada makowa ze śmietaną

Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki maku mielonego
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy mąkę z makiem i proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st na złoty kolor gorący biszkopt zwijamy w rulon studzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy śmietaną roladę  zwijamy
dajemy do lodówki na 2 godziny wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate