Makowiec na cieście krucho drożdżowym
Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kostka masła
Mak
40 dkg maku mielonego
1 szklanka cukru
3 jajka
bakalie ulubione
3 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem można zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie mąkę
Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kostka masła
Mak
40 dkg maku mielonego
1 szklanka cukru
3 jajka
bakalie ulubione
3 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem można zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie mąkę
masę makową mieszamy
większą część ciasta dajemy na blachę 25 x 25 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak a na niego pozostałe ciasto
makowiec pieczemy w 180 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak a na niego pozostałe ciasto
makowiec pieczemy w 180 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem