Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Makowiec na cieście krucho drożdżowymMakowiec na cieście krucho drożdżowym

Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kostka masła

Mak
30 dkg maku mielonego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
bakalie ulubione
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem[ można zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach]
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny

Mak
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do zimnego maku dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło bakalie mąkę masę makową mieszamy
ciasto dzielimy na 2 części większą część wałkujemy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak a na mak kawałeczki ciasta pieczemy w 190 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate