Mój kanał na YouTube

Translate

Kruche ciasto z czereśniami i bezą

Kruche ciasto z czereśniami i beząKruche ciasto z czereśniami i bezą

Składniki:
3 szklanki  mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
25 dkg masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni

Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę siekamy z masłem 
dodajemy jajko i żółtka śmietanę oraz proszek wrabiamy 
ciasto owijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut

Czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą wydrążamy pestki osuszamy

kruche ciasto dajemy na blachę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy czereśnie 
pieczemy około 30 minut w 170 stopni

Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy
pianę wykładamy na podpieczony ciasto 
zapiekamy na złoty kolor około 15 minut