Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami


Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Składniki:
1/2 kg kapusty
1 marchewka
1 cebula
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1.5 litr buliou z drobiu
zielona pietruszka
sól pieprz kminek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 pomidory
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy
opłukaną kapustę drobno szatkujemy
marchewkę ziemniaki kroimy w kostkę
pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry
kroimy w kostkę 1/3 pomidorów zostawiamy do dekoracji
pozostałe pomidory dodajemy do zupy
doprawiamy solą pieprzem kminkiem
podlewamy bulionem gotujemy 30 minut
zupę posypujemy zieloną pietruszką
podajemy z pieczywem czosnkowym
[czosnek miażdżymy mieszamy z oliwą
chleb opiekamy polewamy oliwą czosnkową ]
 

Translate