Ciasto jagodowy puch

Ciasto jagodowy puch

Ciasto jagodowy puch

Składniki:
5 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Masa
2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru pudru
3 serki homogenizowane (po 150 g)
8 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 czekolady
płatki migdałowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut

Masa
jagody płuczemy na sitku pod buerzącą wodą osuszamy
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wodzy
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem łączymy z płynną żelatyną
do serka dajemy śmietanę jagody masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę jagodową
posypujmy płatkami migdałowymi polewamy rozpuszczoną czekoladą
 

Translate