Ciasto z pianką owocową

Ciasto z pianką owocowąCiasto z pianką owocową

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru

Pianka:
1/2 litra śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki cukru pudru
30 dkg mrożonki owocowej

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dolewamy
porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
[składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową]

Pianka
galaretkę z żelatyną zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
tężejącą galaretkę łączymy z owocami masę mieszamy
ciasto smarujemy kremem a na niego wykładamy piankę
wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki
 

Translate