Tort z truskawkami


Tort z truskawkami
Tort z truskawkami

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Krem
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
70 dkg truskawek
6 łyżeczek żelatyny

Polewa
1 czekolada
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy przekładamy tortownicy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 40 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą na sitku osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na trzy krążki smarujemy masą układamy pokrojone truskawki
przykrywamy drugim krążkiem na który również dajemy masę truskawki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą układamy połówki truskawek
część śmietany dajemy do worka cukierniczego wyciskamy rozetki
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate