Tort z placuszków

Tort z placuszków

Tort z placuszków


Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki sody

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
1 śmietana kwaśna [400 ml]
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 cytryny
1 czekolada
3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem cukrem szczyptą soli
dodajemy żółtko jajko śmietanę sodę
wyrabiamy ciasto dzielimy na 3 części
pieczemy w 180 st każdy placek osobno

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem łączymy obie śmietany z sokiem z cytryny
dodajemy płynną żelatynę krem mieszamy
placuszki smarujemy kremem wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
posypujemy płatkami migdałowymi ciasto idealnne na drugi dzień
 

Translate