Tort dla mamy

Tort dla mamy
Tort dla mamy

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3/4 litra śmietany kremówki
25 dkg serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 kg truskawek

Poncz:
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem

pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy żelatynę serek masę mieszamy z pokrojonymi truskawkami
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy truskawkami rozetkami z masy
 

Translate