Tort bezowy

Tort bezowy
Tort bezowy

Składniki:
8 białek
30 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu

Krem
1/2 litra kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
 [lub inne owoce]
6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę ocet masę mieszamy
pianę dajemy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
z ciasta bezowego wyciskamy spirale 2 placki
brzeg robimy wyższy dodatkowo w postaci rozetek
suszymy w piekarniku w 120 st 30 minut
później 2 godziny w 100 st pieczemy

Krem
2 połówki brzoskwiń  zostawimy do dekoracji pozostałe miksujemy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy
płynną żelatyny musem brzoskwiniowy masę mieszamy
krążki bezowe smarujemy masą dekorujemy
cząstkami brzoskwiń i rozetkami śmietany
 

Translate