Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami
Racuchy z truskawkami

Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki jogurtu
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
cukier puder szczypta soli

Sos truskawkowy
1/2 kg truskawek
1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
2 łyżki cukru


Wykonanie:
jogurt łączymy z mąką dodajemy jajka oba cukry
ciasto mieszamy robotem na koniec dodajemy sodę szczyptę soli
racuszki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoty kolor posypujemy cukrem pudrem
racuszki podajemy z sosem truskawkowym

Sos
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy
miksujemy ze śmietaną dodajemy cukier sos mieszamy
 

Translate