Chleb z mąki orkiszowej
Składniki:
1 kg mąki orkiszowej Typ 630
6 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mleka
1.5 szklanki letniej wody
Wykonanie:
letnie mleko drożdże cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn dolewamy wodę sól wyrabiamy
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość formujemy chleb dajemy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem zostawiamy do wyrośnięcia 15 minut
chleb pieczemy 50 minut w 180 st [Receptura na 2 chleby]
Składniki:
1 kg mąki orkiszowej Typ 630
6 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mleka
1.5 szklanki letniej wody
Wykonanie:
letnie mleko drożdże cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn dolewamy wodę sól wyrabiamy
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość formujemy chleb dajemy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem zostawiamy do wyrośnięcia 15 minut
chleb pieczemy 50 minut w 180 st [Receptura na 2 chleby]