Ciasto z masą jagodową

Ciasto z masą jagodowąCiasto z masą jagodową

Składniki:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczek żelatyny
40 dkg jagód

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut

Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem  na sztywno dodajemy płynną żelatynę
[1/2 szklanki wrzącej wody zalewamy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
śmietanę łączymy z jagodami wykładamy masę na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate