Składniki
20 dkg surowej wędzonej szynki
30 dkg kiełbasy
1 cebula
5 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 słoiczek chrzanu
5 ugotowanych jajek
1 cebula
1 słoiczek chrzanu
5 ugotowanych jajek
sól pieprz
Wywar
1 marchewka
1 pietruszka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1.5 litra wywaru z wędzonych kości lub rosołu
[np schabu lub żeberek]
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki
Wykonanie:
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1.5 litra wywaru z wędzonych kości lub rosołu
[np schabu lub żeberek]
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki
Wykonanie:
żeberka dajemy do garnka zalewamy 3 litrami wody
gotujemy 3 godziny z liściem laurowym zielem angielskim
po tym czasie dodajemy warzywa gotujemy 45 minut
do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojoną kiełbasę szynkę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy chrzan podsmażoną cebulę
mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody
mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody
do zupy dolewamy rozmieszaną mąkę zagotowujemy
na koniec dodajemy śmietanę oraz jajka