Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Składniki
30 dkg surowej wędzonej szynki
2 kiełbasy śląskie
1 cebula
1 słoiczek chrzanu
5 jajek
1 marchewka
1 pietruszka
sól pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1.5 litra bulionu z wędzonych kości
[np schabu lub żeberek]
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki

Wykonanie:
jarzyny zalewamy 2 litrami bulionu z wędzonych kości
gotujemy z liściem laurowym zielem angielskim
doprawiamy solą pieprzem dodajemy szynkę
gotujemy godzinę na małym ogniu miękką szynkę wyjmujemy
wywar przecedzamy dodajemy chrzan podsmażoną cebulę
[mąkę zmieszaną z wodą 1/3 szklanki] zagotowujemy
do zupy dodajemy śmietanę pokrojone jajka wędlinę szynkę
 

Translate