Mój kanał na YouTube

Translate

Zupa chrzanowa



Zupa chrzanowa

Składniki
20 dkg surowej wędzonej szynki
30 dkg kiełbasy
1 cebula
5 dkg boczku wędzonego 
1 cebula
1 słoiczek chrzanu
5 ugotowanych jajek
sól pieprz

Wywar
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1.5 litra wywaru z wędzonych kości lub rosołu
[np schabu lub żeberek]
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki

Wykonanie:
żeberka dajemy do garnka zalewamy 3 litrami wody 
gotujemy 3 godziny  z liściem laurowym zielem angielskim
po tym czasie dodajemy warzywa gotujemy 45 minut
do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojoną kiełbasę szynkę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy chrzan podsmażoną cebulę
mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody 
do zupy dolewamy rozmieszaną mąkę zagotowujemy 
na koniec dodajemy śmietanę oraz jajka