Polędwiczki z kaszą gryczaną
Składniki:
2 polędwiczki
2 łyżki masła
2 sztuki kabanos
1 ząbek czosnku
sól pieprz czosnek
czosnek papryka czerwona sucha majeranek
1 łyżka mąki
Wykonanie:
umyte polędwiczki nacieramy solą pieprzem czosnkiem papryką majerankiem
w polędwiczkach robimy nacięcie do którego dajemy kabanos
polędwiczki obsmażamy podlewamy wodą dusimy do miękkości
sos zagęszczamy mąką precedzamy
Kasza
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
1 łyżka masła lub oleju
sól
gotujemy wodę dodajemy sól masło kaszę gotujemy aż kasza wchłonie wodę około 10 minut
do dużego garnka wlewamy 1/2 objętości wody gotujemy
dajemy do niego garnek z kaszą zostawiamy na 1/2 godziny