Pieczeń z krokietami z ryżu

Pieczeń z krokietami z ryżu

Pieczeń z krokietami z ryżu


Składniki:
1/2 kg łopatki
sól pieprz tymianek
2 ząbki czosnku

Krokiety
20 dkg ryżu lub 2 woreczki
5 dkg boczku wędzonego
5 dkg masła
20 dkg sera żółtego
1 jajko
sól pieprz
olej
bułka tarta

Wykonanie:
umyte mięso nacieramy solą pieprzem
zmiażdżonym czosnkiem tymiankiem
mięso zostawiamy w lodówce na 2 godziny
po tym czasie obsmażamy podlewamy wodą
mięso dusimy do miękkości pod przykryciem
Krokiety
ryż gotujemy na sypko przepis tutaj
boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę podsmażamy
do zimnego ryżu dajemy boczek jajko
1/2 sera ścieramy [ 1/2 ser kroimy w kostkę]
masę doprawiamy pieprzem solą
dokładnie mieszamy formujemy krokiety
do środka krokieta dajemy kostkę sera żółtego
obtaczamy w bułce tartej
smażymy z obu stron na złoty kolor
 

Translate