Musaka

MusakaMusaka

Składniki:
2  duże bakłażany
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg ziemniaków
2 cebule
4 pomidory
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
15 dkg sera żółtego
sól pieprz bazylia
Sos
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól pieprz gałka muszkatowa

Wykonanie:
umyte bakłażany obieramy kroimy w plastry oprószamy solą zostawiamy na 30 minut
po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym plastry bakłażana obsmażamy
mięso mielone podsmażamy z pokrojona cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy
podlewamy 1 szklanką wody dusimy 20 minut doprawiamy solą pieprzem
umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie obieramy ze skóry
kroimy pomidory i ziemniaki w plastry
Sos
do masła dodajemy mąkę mieszamy dolewamy mleko zagotowujemy
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo
bakłażan mięso sos ziemniaki pomidory do skończenia składników
posypujemy serem żółtym zapiekamy 50 minut w 190 st
 

Translate