Kotlet mielony z soczewicą
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
1 ząbek czosnku
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sałatka
20 dkg soczewicy
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól pieprz zioła prowansalskie
Wykonanie:
mięso doprawiamy sola pieprzem czosnkiem
dodajemy jajko kaszą manną
masę mięsną dokładnie wyrabiamy
masę mięsną dokładnie wyrabiamy
formujemy kotleciki obtaczamy w bułce
smażymy z obu stron na rumiano
Sałatka
opłukaną soczewice gotujemy w wodzie około 25 minut dajemy na sito
cebule i pieczarki kroimy podsmażamy
doprawiamy solą pieprzem ziołami zmiażdżonym czosnkiem
dodajemy soczewicę mieszamy
sałatkę podajemy na ciepło z kotletem mielonym
smażymy z obu stron na rumiano
Sałatka
opłukaną soczewice gotujemy w wodzie około 25 minut dajemy na sito
cebule i pieczarki kroimy podsmażamy
doprawiamy solą pieprzem ziołami zmiażdżonym czosnkiem
dodajemy soczewicę mieszamy
sałatkę podajemy na ciepło z kotletem mielonym