Gołąbki z soczewicą

Gołąbki z soczewicąGołąbki z soczewicą

Składniki:
1 główka kapusty białej
2 szklanki soczewicy
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 łyżki masła
20 dkg pieczarek
1 łyżka mąki
sól pieprz majeranek

Wykonanie:
soczewicę płuczemy gotujemy około 30 minut odcedzamy
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle
soczewice łączymy z przeciśniętymi ziemniakami cebulą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
kapustę obieramy z liści gotujemy 4 minuty
nakładamy farsz zwijamy gołąbki zalewamy wywarem
dusimy pod przykryciem 30 minut
pieczarki obieramy kroimy podsmażamy na maśle
zalewamy wywarem z gołąbków zagęszczamy mąka
sos z pieczarek podajemy z gołąbkami
 

Translate