Eklery z bitą śmietaną
Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 czekolada
Wykonanie:
wodę z masłem gotujemy dosypujemy mąkę mieszamy
ciasto łączymy w jednolitą masę cały czas mieszamy studzimy
dodajemy po jednym jajku ucieramy
na koniec dajemy proszek do pieczenia
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami pod koniec dosypujemy śmietan fix
eklery kroimy na pół dajemy bitą śmietaną przykrywamy
wierzch
polewamy rozpuszczoną czekoladą
na koniec dajemy proszek do pieczenia
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami pod koniec dosypujemy śmietan fix
eklery kroimy na pół dajemy bitą śmietaną przykrywamy
wierzch
polewamy rozpuszczoną czekoladą