Eklery z bitą śmietaną

Eklery z bitą śmietanąEklery z bitą śmietaną

Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 czekolada

Wykonanie:
wodę z masłem gotujemy dosypujemy mąkę mieszamy
ciasto łączymy w jednolitą masę cały czas mieszamy
studzimy dodajemy po jednym jajku ucieramy
na koniec dajemy proszek do pieczenia
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklety
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 180 st

Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami pod koniec dosypujemy śmietan fix
eklery kroimy na pół dajemy bitą śmietaną przykrywamy
wierzch
polewamy rozpuszczoną czekoladą
 

Translate