Ciasto pani Walewska


Ciasto pani Walewska
Ciasto pani Walewska

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
6 żółtek
dżem z czarnej porzeczki

Piana
6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
15 dkg płatków migdałowych

Krem
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem mieszamy z masłem dodajemy cukier szczyptę soli żółtka wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części

Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę masę mieszamy

Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
smarujemy dżemem wykładamy 1/2 piany posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 25 minut w 180 st [ robimy osobno dwa placki]

Krem
1/2 szklance zimnego mleka mieszamy budyń z mąka dolewamy do gotującego mleka gotujemy 3 minuty często mieszamy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem składamy
 

Translate