Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto pani Walewska

Ciasto pani WalewskaCiasto pani Walewska

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
6 żółtek
dżem z czarnej porzeczki

Piana
6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
10 dkg płatków migdałowych

Krem
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
mąkę z proszkiem mieszamy z margaryną
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części

Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
 wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem 
wykładamy 1/2 piany posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy osobno dwa placki w 180 st około 25 minut

Krem
1/2 szklance zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
dolewamy do gotującego mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem składamy