Ciasto makowe z jabłkami
Składniki:
3/4 kostki margaryny
4 jajka
1.5 szklanki mąki
3/4 szklanki maku mielonego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
1 kg jabłek
Polewa
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę
Składniki:
3/4 kostki margaryny
4 jajka
1.5 szklanki mąki
3/4 szklanki maku mielonego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
1 kg jabłek
Polewa
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy mak
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem
na ciasto dajemy cząstki jabłek
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem
na ciasto dajemy cząstki jabłek
pieczemy w 180 st około 50 minut