Ciasto czekoladowe z wkładką orzechową

Ciasto czekoladowe z wkładką orzechowąCiast czekoladowe z wkładką orzechową

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki cacao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka orzechowa
25 dkg orzechów mielonych
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła

Masa
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 kostka masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu
1 czekolada
1 puszka masa kajmakowa

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut

Wkładka orzechowa
orzechy mielone podgrzewamy z masłem i cukrem chwilę gotujemy

Masa
budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dodajemy alkohol rozpuszczoną czekoladę mieszamy
zimny biszkopt kroimy na 2 części smarujemy kremem
dajemy podsmażone orzechy smarujemy masą kajmakową
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy orzechami
 

Translate